The great gig in the sky

Hvad vil du helst – leve i den moderne “gig economy” eller være medlem af “prækariatet”? Heldigvis behøver du ikke at vælge: de “nye former” på arbejdsmarkedet er de samme, uanset navnet.

Det, at internettet har gjort det lettere at bringe kunder og leverandører sammen, har tilsyneladende gjort “deleøkonomi” og “rightsizing” til et bæredygtigt perspektiv for de mange: Man kan tiltrække turister til et landområde ved at leje overetagen ud via AirBnB og en ekstra plads i bilen kan blive til kontanter og en miljøbesparelse via ridesharing. Det er jo fantastisk.

Det er også et rent blændværk, ganske ude af takt med virkeligheden. Virkeligheden er, at der allerede i mange brancher har været løsarbejde. Min far kunne fx fortælle om, hvordan murere og murerarbejdsmænd stod om morgenen ved formidlingen og blev samlet op af mestre – eller hvordan man selv dukkede op på byggepladsen om morgenen for at høre, “om der var noget”. Til trods for, at de fleste danskere tænker i en funktionærlignende ansættelsesform, så er det time- og akkordlønnede arbejdsmarked et fact of life, der hele tiden har været der.

To ting har accelereret brugen af dette “nye” arbejdsmarked: for det første internettet, som får al kreditten for at have skabt ny værdi for både brugere og leverandører. For det andet en ny verdensorden, hvor antallet af flygtninge er større end næsten nogensinde før, og hvor adgangen til at flytte arbejdspladser og -opgaver er større end nogen sinde. Når jeg går rundt i mit kvarter, er der polske tag-arbejdere, spanske kabel-læggere og rumænske tyve og tiggere. Det er ikke internettets skyld eller fortjeneste.

Det er dog ganske sandt, at der er opstået nye fænomener: Uber, JustEat og AirBnB er blandt de største. Men hvad skaber de? Det siger sig selv, at en bil-ejer, der har en iphone og en bil vil kunne tilbyde kørsel fra tid til anden, måske en-to timer om ugen. En arbejdsløs, som i stedet kører 24/7, vil derimod kunne lægge 50 timers kørsel om ugen. Hvem kommer så til at fylde mest i statistikken? Rigtigt gættet – Uber udkonkurrerer bare taximarkedet. På samme måde med AirBnB, som forvandler boligkvarterer til hotelkvarterer. Og alle parter lever af arbejdskraft på kanten – prækariatet.

Heldigvis er folk ved at vågne op og lugte kaffen. Men mens det nok mest bliver set som en uheldig bivirkning af meningsdannerne i Danmark, så er man i USA nået til både at diskutere problemet og at handle på det…

https://www.wired.com/story/california-gig-workers-become-employees/

https://www.wired.com/story/seeing-through-silicon-valleys-shameless-disruption/