Koldblodig hævn

Det er interessant at følge med i efterspillet efter USA’s bombedrab på general Soleimani fra Irans revolutionsgarde i Bagdad.

Det synes, som om anledningen til amerikanernes angreb kunne være at Iran sidst i december indledte fælles flådeøvelser med Kina og Rusland i den persiske golf. Det virker i hvert fald mere som noget, der kan hidse amerikanerne op…  man kan læse mere om det i Tehran Times:

Den sidste artikel fra Tehran Times nævner, at de kinesiske og russiske skibe stævner ud fra en indisk havn til øvelserne. Heller ikke uinteressant. Tehran Times er ganske givet et regeringsorgan – men så må man jo tage historierne for iranske udmeldinger. Det bliver de ikke mindre interessante af!

Spørgsmålet er så naturligvis: hvad bliver iranernes hævn for angrebet. I første omgang har de svaret igen ved at beskyde flere store baser i Irak med ballistiske missiler – i anden omgang er hævnen at smide USA ud af regionen, udtaler den iranske regering.  Well, well – det virker jo meget koldsindigt og fornuftigt. Og det er der også gode grunde til at iranerne skal være:

Senest er det også betegnende, hvordan den iranske regering prøver at sætte kilen ind – bemærk den europæiske finte:

General Soleimani fought heroically against ISIS, Al Nusrah, Al Qaeda et al. If it weren’t for his war on terror, European capitals would be in great danger now. Our final answer to his assassination will be to kick all US forces out of the region.

Lad os lige vende tilbage til det iranske angreb. I medierne fremstod det til en begyndelse som om – med Trumps ord “all is well”. Men holder det nu hele vejen..?

Tehran Times skriver om mindst 80 døde og 200 sårede “US Troops”. Hvordan det så skal forstås, når europæiske og amerikanske soldater på basen rapporteres uskadte, er sværere at svare på. Med mindre det drejer sig om irakiske soldater, fx dem som de danske soldater er der for at træne. En anden ting er, at også Erbil-basen i irakisk Kurdistan er blevet ramt.

Selve angrebet blev gennemført med ballistiske missiler – dem har iranerne en hel del af. En dansk soldat har oplyst, at nedslagene kan mærkes 15 km væk. Det amerikanske luftvåben har oplyst en del andre ting

https://www.airforcemag.com/dod-says-iran-launched-at-ballistic-missiles-at-major-us-bases-in-iraq/

Al-Asad is the US military’s major operating base inside Iraq, situated west of Baghdad. It has been a focal point of US operations in the anti-Islamic State group fight, hosting USAF assets such as C-130s, HH-60s, A-10s, and F-16s. It has become a high profile image of the US presence in Iraq, with President Donald Trump visiting in December 2018 and Vice President Mike Pence visiting in November 2019.

Ugens papnæse går til Kristian Thulesen-Dahl for denne perle:

– Vi skal ikke stikke halen mellem benene og stikke af fra Irak nu. Det vil være at gå Irans ærinde og give Islamisk Stat mulighed for at komme tilbage, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl på vej ind til nævnsmødet.