Hvordan går det i Afghanistan – og hvorfor?

https://mondediplo.com/2019/04/04afghanistan

Le Monde Diplomatique har en superartikel af Georges Lefeuvre, som giver en status over forhandlingerne og hvad der er på spil.

We have a choice: we either become the lynchpin of Asian integration where roads come to our country and go out to connect Central, South, West and East Asia, or we will become the cul-de-sac

Ashraf Ghani, Afghansk regeringsleder, 2014

Ikke nok med at der gives en god orientering, det fremgår tildels også, hvad der kæmpes om: Landet ligger på kanten af adskillige imperier, så den, der skaber uro i Afghanistan skaber også uro i nabolande – og omvendt.

Men der er også andet at hente end kontrol og en god undskyldning for krigsførelse og baser: Afghanistan selv har oliereserver til at være selvforsynende i 2.500 år, verdens nok næststørste kobbermine ligger uden for Kabul, og landet rummer omkring en mio. tons sjældne metaller…

Endelig nævner artiklen et interessant fænomen, nemlig the Shanghai Cooperation Organisation (SCO), hvor de fleste af interessenterne – med USA som undtagelse – mødes. Iran har observatørstatus i SCO. Der findes altså et samarbejdsorgan med Kina og Rusland, som omfatter… 45% af verdens befolkning, 30% af verdens kulbrintereserver og 22% af verdens BNP. I SCO indgår fire atommagter. Ser man det… det er nok et senere selvstændigt studie værd…